De Praktijk voor Mondhygiëne

Mondhygiene

Wat is tandplaque?

Tandplaque is een dunne zachte (witte/gelige) laag op de tanden, tong en mondslijmvliezen.
Deze laag bestaat onder andere uit bacteriën. De samenstelling van de bacteriën in tandplaque is te verdelen in twee groepen, namelijk cariogene bacteriën en paro-pathogene bacteriën. De cariogene bacteriën veroorzaken (caviteiten) gaatjes in de tanden. De paro-pathogene bacteriën zijn agressieve bacteriën die ontsteking van het tandvlees bevorderen.

 

Welke tandenborstel zal ik gebruiken?

Zowel een soft handtandenborstel als een elektrische borstel mag worden gebruikt om uw gebit te reinigen. De medium en harde handtandenborstels raad ik af. Te harde borstels maken de tanden niet beter schoon, maar brengen onherstelbare beschadigingen toe aan de tandvezels en het tandoppervlak. Het tandvlees trekt zich terug, hierdoor komen de tandhalzen bloot te liggen. De tanden zijn dan gevoeliger voor koude en warme prikkels van de maaltijden. Vervang uw borstel elke drie maanden. Mochten de borstelharen van de tandenborstel eerder uit elkaar waaieren dan heeft u met teveel kracht gepoetst. Elke soft-tandenborstel gaat bij juist gebruik minimaal drie maanden mee.

 

Is 2x per dag tandenpoetsen genoeg?

Ja, uw tanden zijn schoon met 2x per dag poetsen. De tandenborstel haalt 70% van de tandplaque weg van (met name) de tanden. Tussen de tanden zit de overige 30% tandplaque, hier komt de tandenborstel niet bij. Om uw gebit 100% tandplaque vrij te maken is het nodig om naast het poetsen ook een middel te gebruiken om tussen uw tanden te komen.

 

 

Welk middel gebruik ik tussen mijn tanden?

Een tandenrager, tandenstoker of licht gewaxte flosstape. Een keer per 24 uur tussen de tanden rageren, stokeren of flossen is genoeg. Doet u dit niet, dan ontstaat er een beginnende tandvleesontsteking (gingivitis). Alleen met een perfecte dagelijkse plaquebeheersing kan de beginnende ontsteking worden teruggebracht naar een gezonde mond. Is de ontsteking daarentegen al jaren sluipend aanwezig en in een gevorderd stadium van tandvleesontsteking (parodontitis) veranderd, dan is er irreversibel letsel ontstaan. De tandvezels en het kaakbot (waarmee de tanden in kaak staan) zijn deels of geheel afgebroken. De tanden hebben minder bot en vezels om in de kaak te blijven staan. Hierdoor gaan ze verplaatsen, wiebelen of in het ergste geval vallen ze uit.

 

 

Mag ik een mondspoelmiddel gebruiken?

Ja, u mag een fluoride houdend mondspoelmiddel gebruiken, echter altijd als ondersteuning van de tandenborstel en het middel voor tussen uw tanden. Het spoelmiddel kan niet als plaatsvervanger dienen. Voor de jeugd tot twaalf jaar geldt een aangepast fluorideadvies, waarbij het poetsen met een peuter-, junior- of volwassenentandpasta voldoende fluoride afgeeft aan de tanden. Alleen op indicatie van een tandarts, specialist of mondhygiëniste mag bij deze groep een fluoride spoelmiddel worden gebruikt. Op dit moment zijn de spoelmiddelen Corsodyl en Perio-aid in drogisterijen verkrijgbaar. Deze spoelmiddelen bevatten chloorhexidine en het is raadzaam deze alleen te gebruiken op indicatie en advies van een tandarts, specialist of mondhygiëniste.

 

 

Welke tandborstel gebruik ik voor mijn kinderen?

Gebruik een kindertandenborstel, dat mag zowel een handtandenborstel als een elektrische tandenborstel zijn. Begeleid uw kind tijdens het poetsen door zijn/haar poetstechniek eventueel te corrigeren als er te hard of onnauwkeurig wordt gepoetst. Spreek met uw kind een minimale en maximale poetstijd (d.m.v. een timer) af. Tot de leeftijd van 10 jaar is het raadzaam om de tanden van een kind na te poetsen nadat hij/zij zelf heeft gepoetst.

 

 

Welke tandpasta gebruik ik voor mijn kinderen?

Elk merk tandpasta is goed zolang er fluoride in verwerkt is. Fluoride is een stof die het gebit sterker maakt. Als u dagelijks met een fluoride tandpasta poetst kunt u gaatjes in de tanden en kiezen voorkomen. De mate waarin fluoride gebruikt kan worden, is leeftijdsgebonden. Daarom zijn er verschillende concentraties fluoride verwerkt in de peuter-, junior- en volwassenentandpasta. Hieronder vindt u bij elke leeftijd het fluoride tandpasta advies van het Ivoren Kruis.

  • 0 en 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: eenmaal per dag poetsen met fluoride peutertandpasta (bijvoorbeeld Peuter Elmex);
  • 2, 3 en 4 jaar: tweemaal per dag poetsen met fluoride peutertandpasta (bijvoorbeeld Peuter Elmex);
  • 5 jaar en ouder: tweemaal per dag poetsen met fluoride tandpasta (bijvoorbeeld Junior Elmex);
  • Voor alle leeftijden: alle andere vormen van fluoridegebruik in overleg met tandarts of mondhygiëniste.

 

 

Welke tandpasta gebruik ik tegen gevoelige tandhalzen?

Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden, bijvoorbeeld Sensodyne gel. Met deze gel kunt u uw tanden poetsen en de gel op de gevoelige plek aanbrengen voor het slapengaan. Laat deze gedurende de nacht inwerken, hierdoor werkt de stof van de tandpasta langer in op de tandhalzen. Verwijder de gel ‘s ochtends bij het poetsen. Ook extra spoelen met een fluoride spoelmiddel op andere momenten dan het poetsen helpt tegen de gevoeligheid. Mocht deze tandpasta u geen baat bieden, dan kunt u andere middelen/behandelingen proberen zodat de gevoeligheid van uw tandhalzen vermindert of liever nog, verdwijnt. Voor meer advies hierover kunt u een afspraak maken. Er wordt dan met u een passend middel/behandeling gekozen.

 

Hoe voorkom ik tanderosie?

Door de zure frisdranken zoals Cola® te vervangen door Spa blauw® en met mate vruchtensappen te drinken. Frisdranken en vruchtensappen zijn zure dranken die worden aangezoet met suiker of suikervervangers. Het glazuur van uw tanden wordt door deze zuren aangetast en de oppervlakkige glazuurlaag lost op. Op de lange termijn ontstaat er blijvende zichtbare schade aan het tandglazuur.

 

Geef uw mening op ZorgkaartNederland